Bunga Api


Tuesday, December 8, 2009

WARKAH PENGORBANAN

Ust Osman Abdul Hamid..

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, selawat serta salam ke atas Rasul Junjungan, keluarga, sahabat baginda serta pejuang Islam di mana jua anda berada. Sesunggunya hidup dan mati kerana Allah memerlukan pengorbanan agar kemanisan, kenikmatan Islam dan Iman dapat dikecapi hingga keakhir hayat.


Wahai Sahabat Pejuang Islam

Aku dan namaku mungkin asing dan aku tidak tahu bagaimana kesibukan yang dilalui oleh semua pejuang, namun aku yang kerdil, jahil serta serba kekurangan hadir bersama bagi membela maruah Islam.Telingaku sentiasa mendengar luahan rasa para pejuangan, ada kecewa, ada bermegah dengan kerja yang tidak seberapa, ada yang seronak dan tertipu dengan diri sendiri, yang alpa, lalai dan berbagai kerenah yang menjadi mehnah dalam perjuangan ini. Namun pengorbanan semua amat kuhargai.

Aku juga tidak dapat menyelami kehendak dan cita rasa sahabat. Kelemahan, kejahilan dan kekurangan mungkin itulah alasan bagi diriku yang tidak seberapa ini. Begitulah terjadi bagi diriku kekadang rindu bersama, telinga mendengar dulu sebelum mata dapat melihat. Namun aku yakin bila awan mendung berarak lalu, mata hati melihat cerah, dapat melihat pengorbanan para sahabat seperjuangan. "Ya Allah kau tajamkanlah mata hatiku, jangan timbul di hatiku keraguan, prasangka yang bukan-bukan kepada sahabat seperjuangan agar hikmah di sebalik apa yang ditakdirkan menjadi pedoman dan motivasi perjuangan".

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul ,itulah amanah yang kita bawa, hanya mereka yang melalui perjuangan akan merasai manisnya pengorbanan. Aku yakin Allah mahu mendidik kita. Melihat dengan mata hati, pandangan mata membuat kita terkadang tertipu, kecewa dan amarah yang sentiasa meronta. Biarlah sahabat dan pejuang melihat dengan mata hati. Semangat cintakan Islam biar bersemarak tumbuh, subur dijiwa, membesar dan menghijau. Walaupun dulu pernah tandus dan kering kontang. bak pepohon menghijau di padang pasir yang dapat memberi hasil dan amat berguna kepada kita semua. Biar kita bergerak mengikut detik-detik masa seperti bergeraknya suria di waktu pagi. Kalau semua berpeluk tubuh melihat dan memerhati ia akan terus bergerak, tapi bagi sahabat dan pejuang yang mata hatinya melihat dia tidak akan menjadi penonton yang melihat suria pagi beralu saja.

Aku merasakan peluang dan kelebihan para sahabat seperjuangan sangat hebat. Di sebalik wajah selembut sutera dan sedingin salju tak terbayang walau dinuqil di atas batu, dilukis di atas kanvas jiwaku sentiasa membisik hebatnya pengorbanan walaupun di sana terpalit derita ,di himpit keresahan, menanggung kesedihan dalam alam pejuangan yang penuh dengan pengorbanan ini.

Namun aku percaya semua ini adalah warkah cinta kepada Allah dari kekasihnya yang sentiasa merindui. Bermunajatlah dengan doa penuh harapan, memohon agar sahabat dapat merentasi halangan dan ujian perjuangan.

Aku rasakan rindunya mentari di waktu pagi yang membawa bersama cahaya dan obor Islam. Sinarnya dapat menyelamatkan ummah, namun sejauh mana kesabaran? Sehebat mana kesungguhan lidah yang petah bercakap? Adakah diguna di jalan yang betul? Sungguh malang perjuangan Islam ini, jika pejuang masih perlu dipujuk bak memujuk anak kecil yang menangis. Amat jahil kalau namanya pejuang tetapi hanya menjadi makhluk perosak kepada Islam. Jangan jadikan diri seperti yang pernah dingatkan Rasulullah, "Amat celaka kepada golangan yang menjadi punca kejahatan".

Aku harapkan kepada semua sahabat seperjuangan, marilah kita menghayati manisnya pengorbanan. Indahnya kemanisan ini jika kita dapat sama-sama dirasai. Halusilah gerak nafas perjuangan, jangan dicari kemurkaan Allah, sekiranya masa berlalu tanpa pengorbanan yang manis jangan ditangisi, masa yang mendatang memberi peluang, berilah isyarat pada bulan mengambang di waktu malam. Walau di jendela bulan senyum riang, kita terus berjuang, kita pemimpin, kita pejuang terus membimbing ummah. Selagi ada bulan, selagi ada matahari tugas kita tidak akan selesai. Berbahagialah mereka yang merasai manisnya pengorbanan kerana mereka sentiasa dirindui kekasih Allah

dari kekasih untuk kekasih………..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...